Refernet-Hungary Facebook

    LEARNING BY DOING PROJEKT

    THE "LEARNING BY DOING" PROJEKT

    A Duna Transznacionális Program keretében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) 2017-től kezdődően három projekt megvalósításában vesz részt. Ezek közül vezető partneri kezdeményezése a „Learning by Doing -Targeted Capacity Building of Vet Partnerships In The Danube Region For The Effective Modernisation Of Vet Systems „elnevezésű projekt, amely a szakképzési rendszerek fejlesztését, valamint a hatékony, modernizált duális szakképzés meghonosítását tűzte ki céljául. Ezt a Duna menti országok szakképzési rendszereit meghatározó intézményi szereplők kapacitásának növelésével és a nemzeti, valamint transznacionális partnerkapcsolatok megerősítésével szeretnék elérni.

    A teljes Duna régiót lefedő projekt 2017. január 1-jén kezdődött, a megvalósítási időszak 2019. június 30-ig tart, összköltségvetése 2,359 millió euró. A partnerség szerves részét képezik a Duna menti Kamarák Szövetségének (DCCA) kamarái. A „Learning by Doing” projektben a 20 regionális kamarát tömörítő DCCA-ből 8 tagkamara vesz részt. A projekt és stratégiai partnerek a következő országokból kerültek ki: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Németország (Bayern és Baden-Württemberg), Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna (Chernivetska, Ivano-Frankiviska, Zakarpatska és Odessa).

    A BKIK szoros kapcsolatban áll a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal (NSZFH), a szakképzési centrumokkal, az iskolákkal, a gyakorlati képzőhelyekkel, a gazdaságfejlesztés szempontjából jelentős szakmacsoportok szakképzési intézményeivel és gazdasági társaságaival. Az NSZFH projekt partnerként vesz részt a projekt megvalósításában. Ezek a jó szakmai kapcsolatok elengedhetetlenek a „Learning by Doing” projektben megvalósítandó célok eléréshez és a szakmai együttműködéséhez. A projekt a Duna Transznacionális Program Titkársága és az Irányító Hatóság döntése alapján, a téma fontossága, területi relevanciája miatt stratégiai projektnek minősül.

     A „Learning by Doing” projektindító konferenciáját 2017. január 30. és február 2. között tartották Budapesten, mind a 24 projekt partner részvételével. A BKIK elnöke köszöntő beszédében kiemelte: a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a hazai szakképzés és felnőttképzés vállalat orientált meghonosításának fontosságát tűzte ki céljául, összekötő szerepet vállalva az oktatási intézmények és a gazdálkodó szervezetek között. A szakképzésben részt vevő tanulókat összekötik a kis- és középvállalkozói (kkv) szektorral, ahol a tanulók/hallgatók felkészült szakemberek segítségével és megfelelő technikai feltételek mellett sajátíthatják el a különféle szakmákat.

    A „Learning by Doing” projektindító rendezvényén “A szakképzés átalakulása: az osztályteremtől a vállalkozásokig” című szemináriumon közel száz vendég vett részt, köztük az Európai Bizottság és más jeles nemzetközi és nemzeti intézmény képviselői. A szakképzés munka alapú képzésre történő átalakulása az oktatásban az állampolgárok és vállalatok szükségleteit szolgálja, így vonzó megoldást kínál a Duna menti országok égető munkaerő-piaci problémáira. A szakképzésen belül a munka alapú képzés kiemelt jelentőségű, Európában kb. a munkakörök fele középfokú szakképzettséget igényel, amelyet elsősorban a szakképzés keretei között sajátítanak el.

    A Duna régió gazdasági, demográfiai és társadalmi trendjei rámutatnak a szakképzés hatékonyabb és rugalmasabb formái bevezetésének szükségességére. Európa még szenved az alacsony gazdasági kohézió hatásaitól mialatt a Duna régió komoly kelet-nyugat területi egyenlőtlenséget mutat a gazdasági teljesítőképesség (a Duna régió GDP-jének majdnem felét Németország Bayern és Baden Württemberg tartományai adják), a demográfiai mutatók és a munkaerőpiac tekintetében.

    Olyan kereslet-vezérelt szakképzési rendszerek létrehozása a cél, amelyek csökkentik a különbséget a szakképzettségek és a munkaerő-piaci igények között. A projekt végén a szakképzés szereplői strukturáltabb tudással és eszközökkel fognak rendelkezni az európai szakképzési reformok megvalósításához. Ezt többek között, a jelenlegi szakképzési rendszerek kritikai elemzésével, transznacionális tudásmegosztással, tanulmányutak és interaktív, az adott témára szabott kapacitásnövelő workshop-ok szervezésével, a szakképzés reformját elősegítő kézikönyv megírásával, valamint szakpolitikai ajánlások megfogalmazásával szeretnék elérni.

     

    További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: http://www.interreg-danube.eu/learning-by-doing

    H-1089 Kálvária tér 7
    Budapest, Magyarország

    Telefon: (+36 1) 477-5600

    Email:  gomorineoj@nive.hu

    © 2016 ReferNet Magyarország
    Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97