Refernet-Hungary Facebook

    A szakemberhiány és készségeltérés feltérképezése

    Tanulmány a Cedefop készségekről  és foglalkozásokról készült felméréséről 

    A  szakemberhiány és készségeltérés komoly problémát jelent a szakpolitikusok számára.  A Cedefop ezzel kapcsolatos  jelentése   arra ösztönzi a szakpolitikai szereplőket, hogy  a készségeltérés kezelése érdekében változtassanak  eddigi gondolkodásmódjukon  és fókuszáljanak  a fenntartható aktivációra, folyamatos tanulásra, a foglalkozás – feladatkör átalakítására és a felsőkategóriás termékek piacának/vezetői gyakorlatoknak a támogatására. 

    A közelmúlt gazdasági válságát követő  ágazati átalakulások és egyes foglalkozások megszűnése miatt  10 EU-s munkaadóból 4 szembesült azzal, hogy nehezen talál megfelelő  készségekkel rendelkező munkavállalót, mialatt pedig a munkanélkülisége ráta rekordokat döntögetett.  A gyors digitalizáció és a technológiai készségek elavulása aggodalomra ad okot a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló munkaerő megfelelően felkészült-e a  negyedik ipari forradalomra. Mégis, a  növekvő  szakemberhiány és készséghiány ellenére az EU-s foglalkoztatottak 39%-a túlképzett, és rossz minőségű munkahelyeken reked  meg.  A tanulmány a Cedefop  készségekkel és foglalkozásokkal kapcsolatos európai felmérésének eredményeit elemzi,  a  28 EU-s  tagállam 49.000 felnőtt munkavállalója bevonásával szerzett új adatok alapján.  Különböző adatok feltérképezésével és összegyűjtésével a jelentés rámutat arra, hogy a készségeltérés egy komplex,  többdimenziós  és dinamikus jelenség. 

    A teljes tanulmány a következő linken tölthető le:

     http://www.cedefop.europa.eu/en/publications-and-resources/publications/3075

     

     

     

    H-1089 Kálvária tér 7
    Budapest, Magyarország

    Telefon: (+36 1) 477-5600

    Email:  gomorineoj@nive.hu

    © 2016 ReferNet Magyarország
    Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in C:\inetpub\wwwroot\nive\site\refernet\modules\mod_menu\helper.php on line 97