A 2017-es WorldSkills  szakmák világversenyére 59 nemzeti csapat részvételével Abu Dhabiban került sor október 15 és 19. között. 51 szakmai csoportban mérethették össze tudásukat a jelentkezők,  olyan változatás szakmákban mint,  szakács, mechatronika  vagy  kőműves.

  A szakmák világversenyéhez most először egy különálló konferencia is kapcsolódott, amelynek célja, hogy összegyűjtse a készségekkel foglalkozó szervezeteket, és lehetőséget teremtsen  egy nemzetközi párbeszéd elindulásához. Az Európai Szakképzés-fejlesztési Központ (Cedefop) közösen az Európai Bizottsággal és az Európai Képzési Alapítvánnyal (ETF) 3 tematikus szekció szervezésével járult hozzá a „Készségek és életpálya modellek határok nélkül”  témakörben megrendezett konferenciához.

  Az első szekció, melyet Michel Servoz, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi   Főigazgatóságának vezetője  moderált, a meglévő illetve elvárt  szakképzettség és készségek összehangolásának kihívásairól, illetve az ezzel kapcsolatos nemzetközi együttműködés fejlesztési lehetőségeiről szólt.  Rámutattak arra, hogy a készségek nemzetközi kontextusban is  folyamatosan fejlődnek, így egyre növekszik a különböző cégek valamint az oktatási és  képzési intézmények  nemzetközi szinten való együttműködésének igénye. Mind az ülés résztvevői, mind pedig hallgatóság egy kulcsfontosságú témát emelt ki: a műszaki és szakmákhoz kötődő készségek továbbá a társas és transzverzális készségek összehangolásának igényét.

  A második szekciót Cesare Onestini, az Európai Képzési Alapítvány igazgatója moderálta. Ez az ülés arra fókuszált, hogy a meglévő nemzeti  intézmények és struktúrák hogyan tudnak alkalmazkodni a készségek globalizációjához.  A megbeszélésen bebizonyosodott, hogy az egyes országok egyre növekvő mértékben ébrednek tudatára annak, hogy a nemzetközi trendek és változások fényében  időszerű megújítani a képesítéseiket. 

  A Cedefop igazgatója, James Calleja által vezetett harmadik szekció azon intézkedésekre fókuszált, amelyek e változás eléréséhez szükségesek. A megbeszélés hangsúlyozta, hogy a formális végzettségek kölcsönös elismertetése még csak szűk keretek között kidolgozott. Egyetértettek  abban, hogy a készségek határok nélküli fejlesztése egy szélesebb látásmódot  igényel, ahol a mobilitás és a fejlődés a formális végzettségek valamint  a munka-,  élettapasztalatok és attitűdök  egészséges ötvözésén alapul.

  Calleja igazgató úr felhívta a figyelmet arra, hogy a szakoktatás és szakképzés keretében szerzett formális végzettségek kölcsönös elismerése még gyenge lábakon áll.  A felsőoktatással összehasonlítva, ahol a megszerezhető végzettségek struktúrája  széles körben harmonizált, a szakképesítések (és a képző  intézmények) sokkal változatosabbak , nehézkesebb a megítélésük, s ezáltal a hozzájuk fűződő bizalom kialakítása. Az átláthatóság hiányát még inkább erősíti, hogy ezen a területen nem születtek nemzetközi megállapodások  szemben a felsőoktatással, ahol a nemzetközi egyezmények és hálózatok támogatják a   kölcsönös elismerést és átjárhatóságot.  

  A szekciók résztvevői szerint globális szinten még igen keveset tettek annak érdekében, hogy megoldják a tárgyalt problémákat.  Azzal érveltek, hogy az ágazati szint egy figyelemre méltó együttműködési kiindulási pont lehetne, amelyet a nemzeti és regionális stratégiák is támogathatnának. Ez azonban további nemzetközi összefogást igényel, közös követelmény rendszerrel  és viszonyítási ponttal, továbbá olyan megoldásokat, melyek elősegítik a bizalom kialakulását a  rendkívül változatos szereplők  és  intézmények között.

  További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: promoting-skills-and-careers-without-borders-worldskills-conference


  2017. május 11-én és 12-én Helsinkiben valamint 2017. május 17-én és 18-án Rigában tartották meg a ReferNet projektben résztvevő tagországok éves tapasztalat cseréjét.

  A   regionális találkozókat mindig egy ReferNet nemzeti partner szervezi. idén  Helsinkiben a Finn Nemzeti Oktatási Hivatal (EDUFI) Rigában pedig a Felsőoktatási Információs Központ (AIC) adott otthont a rendezvényeknek.

  Vegyen részt a második alkalommal megrendezendő Európai Szakképzési Héten!

  Miután a Bizottság bejelentette a 2017-es Európai Szakképzési Hét dátumait, arra kéri a különféle szervezeteket, a szakképző központokat, a nem kormányzati szervezeteket és más intézményeket, hogy regisztrálják országos, regionális és helyi rendezvényeiket, illetve tevékenységeiket. A cél a szakképzés előnyeinek megismertetése a fiatalokkal és a felnőttekkel. 2016-ban a Szakmai Készségek Hete kiugróan sikeresnek bizonyult: több mint 700 000 résztvevő és Európa-szerte 900 tevékenység a mérleg.

  A szervezők tevékenységének megkönnyítése érdekében a Bizottság a részvételre vonatkozóan iránymutatásokat is közzétett A szervezők rendezvényüket, illetve tevékenységüket az interneten ezen űrlap segítségével regisztrálhatják.

  Nagykövetként vagy a Cedefop fotópályázatán való részvétellel is bárki a rendezvény aktív részesévé válhat.

  További információért látogasson el az Európai Szakképzési Hétnek szentelt internetes oldalra!

  Forrás: Európai Bizottság

   

   

  1. oldal / 2

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország