Refernet-Hungary Facebook

  ReferNet - a szakképzés európai információs és szakértői hálózata

  Feladata a szakképzés témaköréhez kapcsolódó információk gyűjtése, elemzése és terjesztése

  Információt nyújt a tagországokban zajló szakképzés-politikai és kutatási fejleményekről

  Információval szolgál a szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos hírekről, rendezvényekről.

  2018: az átalakulás éve (a Cedefop ez évi munkaprogramjának a bemutatása az EGSZB-nek)

  Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) „Foglalkoztatás- és szociálpolitika, uniós polgárság” szekciójának Brüsszelben tartott január 25-i ülésén James Calleja, a Cedefop igazgatója röviden ismertette a 2018-as munkaprogram prioritásait, és áttekintést adott az előző évről.

  James Calleja elmondta, hogy 2018-ban az EGSZB és a Cedefop közösen támogatja majd a Kompetenciafejlesztési pályák: új tanulási lehetőségek felnőttek számára elnevezésű kezdeményezést.

  Az első közös szakpolitikai információs fórumra februárban, az EGSZB székhelyén került sor, ezt követően a gazdálkodó szervezetek és a szakképzést nyújtó szolgáltatók Lisszabonban ülnek össze a munkaalapú tanulás előmozdítása céljából. A munkaadók, a szakszervezetek, az ifjúsági szervezetek és a szakpolitikai döntéshozók mindkét rendezvényen részt vesznek.

  James Calleja elismételte a Cedefop mottóját: „Gondolkodj európai távlatokban, cselekedj helyben!”, hozzátéve, hogy ily módon hatékonyan biztosítható a fiatal és a felnőtt tanulókat, valamint a munkavállalókat érintő európai szakpolitikák végrehajtása. Az oktatás és képzés lényegében a foglalkoztathatóságot szolgáló kompetenciafejlesztésről és átképzésről szól.

  A foglalkoztatás az — hangsúlyozta —, ami az embereknek módot ad a fejlődésre, az elismerésre, egy bizonyos társadalmi státusz elérésére és a jobb életminőségre. A foglalkoztatáshoz elengedhetetlen folyamatot jelentő egész életen át tartó tanulás középpontjában az oktatás és képzés társadalmi dimenziója áll.

  James Calleja kitért a 2018. évi prioritásokra is: az új európai készségfejlesztési program támogatására, a szakképzés változó jellegével és szerepével foglalkozó kiemelt projekt véglegesítésére, amely alapul szolgál a szakképzés jövőjéről folytatott európai léptékű vitához; a munkaalapú tanulással és a tanulószerződéses gyakorlati képzéssel kapcsolatos szakpolitikai információs fórumokra; az alacsony képzettségű felnőttek számára elérhető tanulási útvonalakra; az aktuális munkaerő-piaci információk online közzétételére; és a készségigények előrejelzéséhez, valamint az azok irányításához szükséges kapacitások kiépítésére.

  A Cedefop és az Eurofound véglegesíti a következő európai vállalati felmérés kérdőívét, majd leteszteli azt.

  A Cedefop igazgatója 2017 sikertörténeteiről is beszámolt: az alkalmazotti részvételre vonatkozó felmérés kiváló eredményt hozott, összesen 72% adott kedvező választ; a költségvetést majdnem 100%-ban sikerült tartani (99,9%); maradéktalanul végrehajtott munkaprogram; 38 publikáció; mérföldkőnek számító, 100 millió kitöltött Europass önéletrajz 2005 óta; több mint 1,3 milliószor tekintették meg a Cedefop webhelyének oldalait; több mint 11 000 követő a Facebook-on, 6 300 a Twitteren, a Cedefop tájékoztató feljegyzéseit pedig 63 000-szer töltötték le.

  „2017 volt a Cedefop eddigi legjobb éve: munkatársaink pozitívan és szakszerűen reagáltak a külső tényezők jelentette kihívásokra; 2018 az átalakulás évének ígérkezik, ebben az évben érdekelt feleink, különösen a szakképzés reformját sürgető szociális partnerek és tagállamok az eddiginél is több támogatásra számíthatnak” — árulta el James Calleja.

   

  További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: Cedefop director presents 2018 work programme at EESC

   

   

  Legfrissebb hírek

  • Kucsák László a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal új elnöke

    

   Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. január 1-jétől határozatlan időre Kucsák Lászlót nevezte ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökének, aki az erről szóló okiratot a mai napon vette át a minisztertől. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a szakképzés és a felnőttképzés további fejlesztése, a 21. századi szakképzés megvalósítása.

    
  • Megújuló szakképzés: korszerű intézmények és tartalomfejlesztés

   A nagyvállalatok jelentős része jól felszerelt oktatási központokkal rendelkezik, szeretnénk elérni, hogy ezeket nyissák meg az iskolák előtt is – mondta Pölöskei Gáborné. Egyértelművé kell tenni a mérnöknek készülő fiatalok számára, hogy a szakgimnázium nemcsak az egyetemre való bekerülés, hanem a bent maradás lehetőségét is erősíti – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

    
  • Magyarországi csapat lett a Cedefop fotópályázat egyik nyertese

   l

    

   Az idei Cedefop fotópályázat nyertesei Olaszország, Magyarország és Litvánia szakképzésben tanuló csapatai lettek.

   A 18 EU tagállam 78 oktatási intézményét képviselő 100 csapatban, 304 tanuló és 81 felkészítő tanár/szakoktató vett részt. A csapatoknak egy saját szakképzési élményt kellett bemutatni.

   A győztes olaszországi (Loretoi "Einstein Nebbia" Felsőfokú Szakképzési Intézet) „This is me” csapatot és a magyarországi (Ceglédi SzC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) „ C. Force” csapatát jelölték a fődíjra, amelyet a november 5-9. között Bécsben sorra kerülő harmadik Európai Szakképzési héten fognak átadni.

   Az Európai Bizottság online szavazást fog indítani októberben, hogy eldőljön, ki lesz a befutó. A szavazás részleteit hamarosan közzéteszik.

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország