Refernet-Hungary Facebook

  ReferNet - a szakképzés európai információs és szakértői hálózata

  Feladata a szakképzés témaköréhez kapcsolódó információk gyűjtése, elemzése és terjesztése

  Információt nyújt a tagországokban zajló szakképzés-politikai és kutatási fejleményekről

  Információval szolgál a szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos hírekről, rendezvényekről.

  2018: az átalakulás éve (a Cedefop ez évi munkaprogramjának a bemutatása az EGSZB-nek)

  Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) „Foglalkoztatás- és szociálpolitika, uniós polgárság” szekciójának Brüsszelben tartott január 25-i ülésén James Calleja, a Cedefop igazgatója röviden ismertette a 2018-as munkaprogram prioritásait, és áttekintést adott az előző évről.

  James Calleja elmondta, hogy 2018-ban az EGSZB és a Cedefop közösen támogatja majd a Kompetenciafejlesztési pályák: új tanulási lehetőségek felnőttek számára elnevezésű kezdeményezést.

  Az első közös szakpolitikai információs fórumra februárban, az EGSZB székhelyén került sor, ezt követően a gazdálkodó szervezetek és a szakképzést nyújtó szolgáltatók Lisszabonban ülnek össze a munkaalapú tanulás előmozdítása céljából. A munkaadók, a szakszervezetek, az ifjúsági szervezetek és a szakpolitikai döntéshozók mindkét rendezvényen részt vesznek.

  James Calleja elismételte a Cedefop mottóját: „Gondolkodj európai távlatokban, cselekedj helyben!”, hozzátéve, hogy ily módon hatékonyan biztosítható a fiatal és a felnőtt tanulókat, valamint a munkavállalókat érintő európai szakpolitikák végrehajtása. Az oktatás és képzés lényegében a foglalkoztathatóságot szolgáló kompetenciafejlesztésről és átképzésről szól.

  A foglalkoztatás az — hangsúlyozta —, ami az embereknek módot ad a fejlődésre, az elismerésre, egy bizonyos társadalmi státusz elérésére és a jobb életminőségre. A foglalkoztatáshoz elengedhetetlen folyamatot jelentő egész életen át tartó tanulás középpontjában az oktatás és képzés társadalmi dimenziója áll.

  James Calleja kitért a 2018. évi prioritásokra is: az új európai készségfejlesztési program támogatására, a szakképzés változó jellegével és szerepével foglalkozó kiemelt projekt véglegesítésére, amely alapul szolgál a szakképzés jövőjéről folytatott európai léptékű vitához; a munkaalapú tanulással és a tanulószerződéses gyakorlati képzéssel kapcsolatos szakpolitikai információs fórumokra; az alacsony képzettségű felnőttek számára elérhető tanulási útvonalakra; az aktuális munkaerő-piaci információk online közzétételére; és a készségigények előrejelzéséhez, valamint az azok irányításához szükséges kapacitások kiépítésére.

  A Cedefop és az Eurofound véglegesíti a következő európai vállalati felmérés kérdőívét, majd leteszteli azt.

  A Cedefop igazgatója 2017 sikertörténeteiről is beszámolt: az alkalmazotti részvételre vonatkozó felmérés kiváló eredményt hozott, összesen 72% adott kedvező választ; a költségvetést majdnem 100%-ban sikerült tartani (99,9%); maradéktalanul végrehajtott munkaprogram; 38 publikáció; mérföldkőnek számító, 100 millió kitöltött Europass önéletrajz 2005 óta; több mint 1,3 milliószor tekintették meg a Cedefop webhelyének oldalait; több mint 11 000 követő a Facebook-on, 6 300 a Twitteren, a Cedefop tájékoztató feljegyzéseit pedig 63 000-szer töltötték le.

  „2017 volt a Cedefop eddigi legjobb éve: munkatársaink pozitívan és szakszerűen reagáltak a külső tényezők jelentette kihívásokra; 2018 az átalakulás évének ígérkezik, ebben az évben érdekelt feleink, különösen a szakképzés reformját sürgető szociális partnerek és tagállamok az eddiginél is több támogatásra számíthatnak” — árulta el James Calleja.

   

  További információt a következő linkre kattintva lehet elérni: Cedefop director presents 2018 work programme at EESC

   

   

  Legfrissebb hírek

  • Cedefop Fotópályázat 2019 – „Mondd el a történeted!”

    

    

   Az Európai Unió és a Cedefop (Európai Szakképzés-fejlesztési Központ) negyedik alkalommal hirdeti meg fotópályázatát a szakképzésben tanuló diákok számára. A sikeres pályázónak olyan élményalapú pályamunkát kell benyújtania, mely kapcsolódik a szakképzés világához.

   A pályázat során a résztvevőknek egy 4-5 fotóból álló fényképes történetet kell készíteniük, melyet egy rövid, legfeljebb 100 szóból álló leírással kell kiegészíteni, bemutatva a munkájuk mögött álló koncepciójukat. A pályázat során kizárólag a szakképzésben vagy felnőttképzésben tanuló diákok, hallgatók által indított csapatok jelentkezését várják.

   A 2018. évi rendkívül sikeres pályázati felhívásra 18 ország több mint 100 csapata nevezett.

    
  • „Szakma Sztár Fesztivál”: elődöntő az Audi Hungariánál

   Az AUDI HUNGARIA Zrt. Projekt- és Tréningközpontja adott otthont a „Szakma Sztár Fesztivál” elődöntőjének az autóipari szakmákban. A versenyre az ország 43 szakképző iskolájából érkeztek tanulók, akik nyolc autóipari szakmában tapasztalt zsűri előtt mérték össze tudásukat. Az Audi Hungaria és partneriskolái duális képzésének hat tanulója indult a megmérettetésen. 

   • 67 szakmunkástanuló 8 autóipari szakmában mérte össze tudását az Audi Hungaria Projekt- és Tréningközpontjában

   • Dr. Knáb Erzsébet, a vállalat személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja: „Duális szakképzésünkben a legmodernebb technológiákat megismerve sajátítják el a tanulók az autóipari szakmákat.”

    
  • Kucsák László a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal új elnöke

    

   Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2019. január 1-jétől határozatlan időre Kucsák Lászlót nevezte ki a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnökének, aki az erről szóló okiratot a mai napon vette át a minisztertől. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a szakképzés és a felnőttképzés további fejlesztése, a 21. századi szakképzés megvalósítása.

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország