ReferNet - a szakképzés európai információs és szakértői hálózata

  Feladata a szakképzés témaköréhez kapcsolódó információk gyűjtése, elemzése és terjesztése

  Információt nyújt a tagországokban zajló szakképzés-politikai és kutatási fejleményekről

  Információval szolgál a szak- és felnőttképzéssel kapcsolatos hírekről, rendezvényekről.

  Legfrissebb hírek

  • A szakemberhiány és készségeltérés feltérképezése

   Tanulmány a Cedefop készségekről  és foglalkozásokról készült felméréséről 

   A  szakemberhiány és készségeltérés komoly problémát jelent a szakpolitikusok számára.  A Cedefop ezzel kapcsolatos  jelentése   arra ösztönzi a szakpolitikai szereplőket, hogy  a készségeltérés kezelése érdekében változtassanak  eddigi gondolkodásmódjukon  és fókuszáljanak  a fenntartható aktivációra, folyamatos tanulásra, a foglalkozás – feladatkör átalakítására és a felsőkategóriás termékek piacának/vezetői gyakorlatoknak a támogatására. 

   A közelmúlt gazdasági válságát követő  ágazati átalakulások és egyes foglalkozások megszűnése miatt  10 EU-s munkaadóból 4 szembesült azzal, hogy nehezen talál megfelelő  készségekkel rendelkező munkavállalót, mialatt pedig a munkanélkülisége ráta rekordokat döntögetett.  A gyors digitalizáció és a technológiai készségek elavulása aggodalomra ad okot a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló munkaerő megfelelően felkészült-e a  negyedik ipari forradalomra. Mégis, a  növekvő  szakemberhiány és készséghiány ellenére az EU-s foglalkoztatottak 39%-a túlképzett, és rossz minőségű munkahelyeken reked  meg.  A tanulmány a Cedefop  készségekkel és foglalkozásokkal kapcsolatos európai felmérésének eredményeit elemzi,  a  28 EU-s  tagállam 49.000 felnőtt munkavállalója bevonásával szerzett új adatok alapján.  Különböző adatok feltérképezésével és összegyűjtésével a jelentés rámutat arra, hogy a készségeltérés egy komplex,  többdimenziós  és dinamikus jelenség. 

   A teljes tanulmány a következő linken tölthető le:

    http://www.cedefop.europa.eu/en/publications-and-resources/publications/3075

    

    

    

    
  • STRATÉGIAI PARTNERSÉGEK / SZAKKÉPZÉSI PROJEKTEK

   Az Erasmus+ stratégiai partnerségek célja a jó gyakorlatok megosztásának, fejlesztésének, átvételének vagy alkalmazásának támogatása intézményi, helyi, regionális, nemzeti vagy európai szinten.

   A pályázattípus célja

    

   A pályázattípus célja jó gyakorlatok megosztásának, fejlesztésének, átvételének vagy alkalmazásának támogatása intézményi, helyi, regionális, nemzeti vagy európai szinten, a szakképzés területén. A vállalt célok, a várt hatás, a partnerségben részt vevő szervezetek függvényében a projektek méretükben és tevékenységeikben is különbözőek lehetnek.

   További információ a következő linken érhető el: tka.hu

    

    
  • EUROSKILLS

    Nagy örömünkre szolgál, hogy 2018. szeptember 26-28. között, első alkalommal Közép-Kelet Európában Budapesten kerül megrendezésre a  6. EuroSkills  verseny. A fiatal szakemberek Európa bajnoksága jelentős nemzetközi szakmai esemény, amelyre több mint 80.000 látogatót, 600 versenyzőt,  500 szakmai  szakértőt  várunk 36 szakmában szerte Európából. Reméljük, mindannyian élvezni fogják a magyarországi versenyt.

    Videó: EuroSkills Budapest

   További információt a következő linken lehet elérni: www.euroskills2018.com

    

  H-1089 Kálvária tér 7
  Budapest, Magyarország

  Telefon: (+36 1) 477-5600

  Email:  gomorineoj@nive.hu

  © 2016 ReferNet Magyarország